Jag ska ta tillfället i akt och rapportera lite från SSUAM:s dialog med Eskilstuna kommun, som skedde 11/12, dvs två dagar efter att samrådet startat för en ytterligare byggnation i området runt Senior. Oklart vad som ska komma, men ytterligare naturmark ska offras för en större industribyggnad som ska ägas av ett industrifastighetsbolag. Vem som sen blir hyresgäst där vet man inte. Eller talar i alla fall inte om. Att man skulle bygga ett så pass stort komplex som det handlar om sådär lite på spekulation verkar inte så troligt. Jag hade tänkt spara det här referatet som underhållning till vårt kommande stormöte 19/1 – men nu blev det högaktuellt.
Dialogmötet var ett erbjudande som kom i samband med att kommunledningen i somras besökte Senior, då föreningen (som formellt sett ännu inte bildats) hade önskat ha med observatörer – och press. Vilket inte gick. Då erbjöd kommunen ett oss möte med sina egna tjänstemän istället.
Mötet sköts upp flera gånger vilket berodde både på oss och på tjänstemännen. Vi har alla jobb och annat att sköta och vi ville ha med så många som möjligt. Det här brukar då och då anföras som något anmärkningsvärt, att vi inte genast rusade dit.
Vi var tre från SSUAM, Katarina Svedberg, Lennart Bogg och Irène Karlbom Häll. De vi mötte från Eskilstuna kommun var Niklas Edmark, näringslivsdirektör, David Aronsson, chef för miljöskyddsenheten och andre handläggare av Senior, Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör och ansvarig för markfrågor på kommunledningskontoret samt kommunikationsdirektör Eva Norberg som förde protokoll. Det var inget möte vi själva hade så stora förväntningar på. Tjänstemännen var tvungna att träffa oss för att politikerna skulle kunna säga att kommunen för dialog.
Vi hade dock fått många frågor från medlemmar, som vi uppmanats skicka in i förväg. Väl på plats förklarade tjänstemännen att de satt av en timme. Först skulle de bara ”lite snabbt” gå igenom bakgrunden. Niklas Edmark la upp en välmatad powerpoint med en tidslinje, en beskrivning av processen kring etableringen av Senior, något vi mycket väl kände till innan. Han ville dock ändå ge en ”snabb överflygning” som såg ut att kunna ta ungefär en timme. Det gjorde den också. Inte helt överraskande.
En sak får man ge dem, de tog sig faktiskt närmare en timme till innan de behövde gå för att hinna med sina tåg. (Ingen av de fyra bodde själva i Eskilstuna.) Tjänstemännen ville framför allt veta vad vi tyckte om deras information. Vi ville hellre prata om handling, och få reda på mer om de planerade mätningarna av DCM. De verkade inte vara särskilt långt framskridna, för vi fick inte mycket till svar. Det fick inte de av oss heller, vi var inte där för att utvärdera deras informationssida.
Vi fick också reda på att ordförandebeslut var något helt normalt och vanligt förekommande i en kommun, och Kristina Birath påstod att metylenklorid förekommer naturligt i miljön (vilket intestämmer enligt någon källa vi kunnat hitta). Lennart Bogg från vår sida hade invändningar mot det hon påstod vad gällde nedbrytningen i vatten- och fick faktiskt medhåll av chefen för miljöskyddsenheten! Dessutom, förklarade näringslivsdirektören, berodde de fallande huspriserna i staden helt på saker som konjunkturer, mättad marknad, demografi mm. Kort sagt, det förväntade, företaget var ”som alla andra”, de arbetsmiljöproblem de fått nedslag på är som det brukar vara med företag, varken mer eller mindre. Och en del jämförelser med andra företag på orten som minsann också hanterar farliga saker. sUngefär det Jimmy Jansson brukar säga. Kristina Birath frågade också fram på slutet varför vi inte ”frågade Senior” istället. Då
hade åtminstone jag lite svårt att hålla god ton. En av de få saker jag håller med Seniors talesperson Cecilia Vallin om är att det inte är deras jobb att lugna medborgarna, utan de svenska myndigheternas. Däribland kommunen. Dessutom kom ju våra (era) frågor till kommunen på anmodan från just kommunen. De besvarades inte under mötet. Det hade vi inte trott heller.
Och, som sagt, inte ett ord sades om att samrådstiden för en ny etablering i området börjat två dagar tidigare. För det hade den. Dagen efter var det lucia. Sen kom julhelgerna. Samrådstiden gick ut på trettondagen. Då skrevs det för fullt i stugorna. Oklart hur mycket som hann in i tid för att räknas. Välkommen till Eskilstuna.
Jag avslutar med att citera poeten Lina Ekdahl:
” Jo jag sa att jag vill att du skall
Vara så som jag vill att den ska vara
Så att det blir på mitt sätt
Så att det blir en dialog”
Text av: Irene Karlbom Häll
Kommentarer av Ssuam